Google
 
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Thursday, December 31, 2009

Kucing : Kesayangan atau Kesusahan?

dah agak bersarang blog hobi aku ni. bukan tak buat menda2 hobi yg aku suka seperti mengumpul coins, wang kertas, setem dan sebagainya, tapi tau-tau anak ramai ni. balik kerja nak capai notebook je, anak2 dah mula join sekaki dan ajak lawan games. hobi dengan anak, anak2 lagi penting.

dalam mengurus hobi sendiri, anak2 pun nak hobi mereka juga. anak pompuan aku pika nak bela kucing. akupun suka jugak kucing ni tapi agak malas nak membelanya. bau dan penjagaannya pada aku amat leceh. kosnya jugak bukan sedikit kalau sakit, kalah kos rawatan kita ke klinik. anak lelaki aku oklah sebab dia suka ikan, dan dirumah dah ada akuarium ikan. pada aku ikan lebih senang menjaganya. airnyapun bukan kena salin hari2.

apa2pun stigma aku pada kucing, kadangkala rengekan anak perempuan tu yg buat aku lemah. sesekali tu ada jugak la usha2 harga kucing kat pets shop, mahal oi.. anak kecik cinonet je dah mau rm400 ke rm600 seekor. aku dah bedek2 dengan kawan yg bela kucing kalau2 dia nak bagi, macam nak dapat nanti sebab kucing siam dia tengah bunting tu. untuk mengatasi kekeurangan ilmu tentang kucing ni aku terjumpa buku mengenai kucing ni, belum khatam lagi. biarkan wife baca je la nanti sebab dia yg menyokong hobi anak2 tu.



IZZI ADVERTIZING--------------------

Sunday, December 13, 2009

The Most Beautiful Currency Note

Untuk lihat koleksi bank notes yang cantik2 dan unik keluaran pelbagai negara, sila klik link dibawah.

The Most Beautiful Currency Note
The Most Beautiful Currency Note 14 images... Sao Tome & Principe (Dobras)



Faroe Islands (Kronurs) Iceland (Kronurs) Hong Kong...

Monday, November 23, 2009

Bidaan setem di Iraq menguntungkan

Oleh Sammy Ketz



Dikenali sebagai pakar simen di Iraq, Anis Amjad menjalankan tugasnya sepanjang hari di kilang. Tetapi tiada apa yang boleh menghalangnya daripada mengadakan aktiviti bidaan setem di kota lama Baghdad pada setiap hari Sabtu.

Pada hari tersebut, jurutera kimia berusia 56 tahun itu membuka kot putihnya dan mengangkat tukul kayu. Bidaan tersebut berlangsung di sebuah bangunan Uthmaniah lama yang dibina pada 1908. Sembilan tahun lalu, bangunan itu telah dijadikan pejabat pos British yang pertama. Kotak surat berwarna merah masih menghiasi sebahagian kecil ruangnya.

"Saya merupakan ketua jabatan pemeriksaan di Kementerian Industri dan bertanggungjawab mengawasi kerja-kerja melibatkan simen di Iraq. Saya sering menolak tugasan di luar negara supaya tidak terlepas acara ini," katanya yang masih bujang dan telah menjalankan bidaan tersebut sejak 12 tahun lalu.

Minat terhadap setem pantas menjalar dalam kalangan ahli Persatuan Filatelik dan Numismatik Iraq yang ditubuhkan pada 1951. Persatuan itu baru mengadakan pertemuan semula baru-baru ini selepas 'tergendala' selama tiga tahun ekoran pertembungan antara puak Syiah dan Sunnah, selain kehadiran Al-Qaeda.

Persatuan yang berkait rapat dengan aktiviti mengumpul dan mengkaji setem itu mempunyai seramai lebih 2,000 orang ahli rasmi. Namun hanya sekitar 80 orang ahli yang aktif menjual dan membeli setem.

Harga setem meningkat mendadak terutama yang memaparkan gambar pemimpin diktator Saddam Hussein yang dijatuhkan oleh tentera Amerika Syarikat (AS) pada tahun 2003.

"Sebelum tahun 2003, negara ini hanya tertumpu kepada isu dalaman dan terputus hubungan dengan pasaran antarabangsa. Tetapi kini perniagaan telah menjadi semakin baik. Kami mendapat permintaan yang tinggi daripada pengumpul setem AS dan British. Mereka mahukan setem yang mempunyai gambar Saddam di atasnya," kata Kamal Kamel, 46, yang menguruskan sebuah gerai di daerah Bab al-Muazzam, lokasi di mana pertemuan itu berlangsung.

"Tidak seperti kami, pengumpul-pengumpul itu tidak pernah puas dengan setem Saddam. Mereka tidak boleh mendapatkannya kerana sekatan ekonomi," tambahnya sambil merujuk kepada sekatan perdagangan dengan Iraq yang dikenakan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu selepas Saddam menceroboh Kuwait pada tahun 1990.

"Sekeping setem dengan gambar Saddam Hussein yang dahulunya bernilai 200 dinar (RM0.60) kini boleh dijual pada harga 5,000 dinar (AS$4.3 atau RM15). Pendapatan bulanan saya telah berubah daripada AS$200 (RM680) kepada AS$1,500 (RM5,000). Harganya benar-benar sudah naik," katanya.

Tambah Kamel, hanya orang Iraq yang datang kedainya. Tetapi orang tengahnya mempunyai akses ke Zon Hijau (Green Zone) yang menjual setem-setem tersebut kepada askar-askar Amerika dan pegawai diplomatik.

Duduk di sekeliling sebuah meja panjang, kira-kira 30 orang pengedar dan pengumpul memeriksa setem, duit kertas serta syiling yang menjadi antara barangan yang ditawarkan pada hari tersebut.

Suasana dimeriahkan dengan suara pembida mengendalikan bidaan. Namun, semua harga bidaan yang dibuat adalah lebih rendah berbanding harga dalam katalog.

Dinding pula digantung dengan salinan surat daripada Persatuan Filatelik British bertarikh 1917, selain setem dari Iraq dan beberapa negara Arab lain.

Semenjak setem pertama Iraq dikeluarkan pada tahun 1917, perkhidmatan pos telah mengeluarkan sebanyak 1,824 siri setem termasuk 24 siri selepas zaman kejatuhan Saddam.

Garo Manaskan, 51, merupakan rakyat Iraq yang berasal dari Armenia dan menguruskan sebuah restoran terkenal di Baghdad. Dia menjual beberapa item daripada tiga juta koleksi yang dimilikinya.

"Saya mula mengumpul setem pada usia enam tahun. Itulah minat dan jiwa saya. Apabila ia tidak lagi boleh memuaskan hati, saya akan menjualnya dan membeli setem yang baru. Memandangkan saya belum berkahwin, saya akan memberikan semua koleksi saya kepada gereja Armenia," katanya.

Di sebelah Garo ialah peminat duit syiling, Haqqi Abdel Karim, 45. Ini kali pertama dia hadir ke majlis bidaan tersebut selepas tiga tahun melarikan diri ke Syria bagi mengelak daripada menjadi mangsa keganasan.

"Hari ini keadaan semakin baik. Saya sudah berfikir untuk kembali. Tetapi, persatuan harus berpindah ke tempat lain kerana daerah ini tidak selamat," kata Karim.

Ahli-ahli persatuan datang dari pelbagai latar belakang agama, kepercayaan dan etnik. Tetapi, pihak atasan persatuan menghalang pemilihan jawankuasa sejak enam tahun lalu.

"Dua pertiga yang ada di sini mengaut keuntungan dengan sekadar mengambil bahagian. Malah, ada yang mengetuai kumpulan aktiviti mencuri di pejabat-pejabat pos sewaktu awal serangan tentera Amerika.

"Apabila anda menuduh mereka, ada yang mengambil tindakan mendiamkan diri. Ada pula yang berjanji untuk memulangkannya, tanpa berniat untuk berbuat demikian.

"Mereka juga akan cuba yakinkan anda bahawa kesemua setem itu adalah lebih baik berada pada mereka daripada tangan pengumpul yang tidak mengetahui mengenai filateli," kata salah seorang ahli filateli yang aktif, Mohammed Dhia.

Dhia merujuk kepada sebuah pejabat pos yang terletak di al-Koshla, di Seraglio Street dalam kawasan kejiranan al-Muazzam di mana sebuah muzium setem berdiri di sana sebelum tahun 2003. Semua koleksi muzium tersebut telah habis dicuri dan dijual kepada pengumpul setem itu.


Sumber : Kosmo Online 24/11/09 (www.kosmo.com.my)

Thursday, October 29, 2009

Hidupkan budaya kumpul poskad – Sultan Selangor


Sultan Sharafuddin Idris Shah menerima buku Perak 300 Early Postcards daripada Raja Nazrin Shah sambil diperhatikan Sultan Azlan Shah di Hotel Mandarin Oriental, Kuala Lumpur, semalam.
-----------------------------------------------------------------------------


KUALA LUMPUR 29 Okt. – Budaya mengumpul barangan lama seperti poskad atau setem yang semakin dilupakan oleh generasi muda perlu dihidupkan semula kerana ia mampu memantapkan jati diri dan semangat cintakan negara.

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah, hobi tersebut amat unik dan menarik kerana pengumpulnya secara tidak langsung menjadi pencatat sejarah kepada budaya, sosial, tamadun sesebuah bangsa.

Titah baginda, walaupun generasi muda pada masa ini banyak terdedah dengan pelbagai teknologi canggih terutama khidmat pesanan ringkas (SMS) dan emel hingga mengurangkan kepentingan mengirim surat atau poskad tetapi amalan tersebut tidak boleh dibiarkan terus lenyap.

“Budaya mengumpul poskad atau setem perlu dihidupkan semula kerana ia mempunyai signifikan sejarah kepada sesebuah negara, budaya dan bangsa serta peristiwa penting yang berlaku.

“Walaupun dalam poskad dan setem hanya memaparkan gambar sahaja tetapi percayalah sekeping gambar mampu memberi beribu-ribu pengertian dan tafsiran,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian semasa melancarkan buku Perak 300 Early Postcards hasil karangan dan koleksi Prof. Cheah Jin Seng, sempena sambutan Jubli Perak pemerintahan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah di sini hari ini.

Hadir sama Sultan Azlan; Raja Permaisuri Perak, Tuanku Bainun; Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah dan isteri, Raja Puan Besar Perak, Tuanku Zara Salim.

Buku itu memuatkan 300 keping poskad koleksi Jin Seng berkaitan dengan sejarah berkaitan Perak antaranya sekeping poskad yang memaparkan gambar Raja-Raja Melayu menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja pertama atau dikenali dengan Mesyuarat Durbar pada 13 Julai 1897 di Istana Bukit Chandan, Kuala Kangsar Perak.

Sultan Sharafuddin yang turut mempunyai minat mengumpul barangan lama berkongsi pengalamannya membeli dan menghantar poskad di setiap pelabuhan persinggahan semasa belayar selama dua tahun mengelilingi dunia pada 1995.

“Seingat beta, beta telah mengirim sebanyak 200 keping poskad kepada anakanda (Tengku Amir) sepanjang pelayaran itu dan tidak mustahil satu hari nanti anakanda beta akan menjemput Raja Nazrin melancarkan buku bertajuk 200 boring postcards by my dad,” titah baginda sambil berseloroh.


Sumber Berita & Gambar : Utusan Online 30/10/2009

Friday, September 25, 2009

Tentang Coins (Syiling)

bulan puasa lepas sekali je aku beli coins (syiling) online. tak de banyak masa nak meneliti dan recall balik coins yang dah aku ada atau belum. cuma sekarang aku terdetik nak stori pasal coins ni sebab ada tinggalan beberapa komen dlm peti mesej blog ni tentang tawaran jualan coins. antara komen tinggalan yang aku nak ulas :-

ajzie : saya ada syiling nazi utk dijual? berminat boleh email saya
2009-09-03 8:42 AM #

mad : 0195942248 2009-08-24 2:48 PM #

mad : kontek aku bro 2009-08-24 2:48 PM #

mad : aku ada syiling lama,syiling yassin wali dan yassin 7.serta syiling cina gambar naga 2009-08-24 2:48 PM #

urgent : nk tny, cane nk cri org yg minat nk beli duit syiling RM1 yg lama? besar die 2 kali ganda syiling 20sen 2009-08-21 12:41 PM #


pada secara jujur bukanlah pandai sangat bab2 duit syiling ni. yang pandai cuma suka memandai2 mandai je. kuang3x...

sejak aku kumpul syiling sampai sekarang aku rasa sangat2 jarang aku jual balik syiling tu kecuali ada ada extra dan harga yang ditawarkan berbaloi. aku suka kumpul dan kumpul je. kalau orang tanya aku value collection coins aku tu, aku cuma cakap 'entahlah!'. bukan merendah diri, tapi sebab aku sendiripun tak tau nilai semasa dia. masa rajin jalan2 pergi pasar karat atau ke amcorp mall, aku akan usha2 harga yang setara dengan collection aku tu, tapi takat tengok je, tak terfikir nak jual. aku kumpul sebab hobi mengumpul, bukan aku nak carik untung. yang aku jual tu sebab ada extra collection je.

kepada kawan2 yang tinggalkan komen diatas tu, aku cuma nak bagitau bahawa untuk menjual sesuatu coins, anda harus tau apa yang anda jual. maksud aku details coins tu. kalau korang ada maklumat lanjut tentang coins tu, korang buleh jual mahal sikit. aku pernah beli coins tulisan jawi lama dari seorang peniaga cina. since aku banyak soal dan dia tak boleh jawab, dia jual aku dengan harga yang sangat2 murah. dah coins tu bila aku check, ada 'harga' yang baik.

bagi yg meniaga di internet sama ada melalui email, blog dan lelongan, kena jujur beritahu tantang keaslian coin korang tu. secara jujur aku agar sukar mempercayai ketulenan wang yasin 3, 5, 7 dan 9. syiling yasin yang aku jumpa di pasaran dalam bentuk coins leper lusuh dengan orang tua bertongkat dan bercawat tu aku tak yakin asli. ia lebih kepada replika. sejenis syiling yasin lagi ialah dalam bentuk syiling yang cantik seperti syiling sekarang. even aku memang tak yakin ia tulen, aku sekadar membelinya untuk simpanan sahaja, itupun aku dah belasah dengan harga yang cukup2 murah. tunjukkan ia asli dan jika aku mampu, aku akan membayarnya.

syiling RM1 lama biasanya dikeluarkan dizaman ibubapa kita dulu masih kurang bernilai. harga pasaran yang biasa aku lihat cuma sekitar rm5-rm20 sahaja. kecualilah ia dalam keadaan 'uncirculated' atau memang 'rare'. tapi kalau kamu maksudkan duit syiling RM1 gold yang bank negara dah gantikan dengan RM 1 kertas tu, memang la lagi tiada nilai. kalau kamu dapat jual dengan harga rm 2 sekeping, itupun sudah cukup baik.

syiling nazi? macam best je. nanti aku email kamu.

kepada yang nak menceburi pengumpulan koleksi syiling ni, aku cadangkan korang beli aja dari penjual jalanan. dari situ korang boleh tengok, boleh pegang dan yang penting boleh tawar menawar. kat internet ni macam2 scam ada. gambar boleh diubah, dan ada kalanya yang dipesan dan yang diterima adalah berlainan. harga perbandingan juga sangat besar, aku cukup tak berkenan bila lihat sesetengah orang sengaja meletakkan suatu harga yang cukup2 tinggi untuk menda yang sangat biasa. aku faham, di internet adalah pasaran yang besar dan kadang-kala ada orang yang sanggup membelinya dengan harga tinggi. tapi langkah tersebut sebenarnya telah merosakkan market penjual dan pembeli yang betul2 genuine.

Monday, August 17, 2009

Duped by credit card scam upon check in at Hotel

You arrive at your hotel and check in at the front desk. When checking in, you give the front desk your credit card (for all the charges for your room). You get to your room and settle in. Someone calls the front desk and asked for (example) Room 620 (which happens to be your room).

Your phone rings in your room. You answer and the person on the other end says the following, 'This is the front desk. When checking in, we came across a problem with your charge card information. Please re-read me your credit card number and verify the last 3 digits numbers at the reverse side of your charge card.'

Not thinking anything you might give this person your information, since the call seems to come from the front desk. But actually, it is a scam of someone calling from outside the hotel/front desk. They ask for a random room number. Then, ask you for credit card information and address information. Sounding so professional that you do think you are talking to the front desk.

If you ever encounter this problem on your vacation, tell the caller that you will be down at the front desk to clear up any problems. Then, go to the front desk and ask if there was a problem. If there was none, inform the manager of the hotel that someone called to scam you of your credit card information acting like a front desk employee.


P/S: If you feel that the tips are useful, please forward it to your relatives, friends & colleague.

Please read more crime prevention tips at www.hanter-alarm.blogspot.com

Thursday, July 30, 2009

Monday, July 20, 2009

PAMERAN ASTROFOTOGRAFI @ PLANATERIUM NEGARA




Pameran : PAMERAN ASTROFOTOGRAFI
Tarikh : 26 JUN - 02 OGOS 2009
Hari : SELASA - AHAD
Masa : 9.30 PAGI - 4.30 PETANG
Tempat : PLANETARIUM NEGARA

Sumber : www.angkasa.gov.my

Wednesday, July 1, 2009

Branded Mobile Phone Sales (02-05/07/09)



Pesta : BRANDED MOBILE PHONE SALES
Tarikh : 02/07/09 - 05/07/09
Masa : 11.00AM hingga 10.00PM
Tempat : AMPANG POINT (OUTDOOR CAR PARK)

Sumber : www.bigsale.com.my

Friday, June 26, 2009

Pesta Buku Alaf 21 (26-28 Jun 2009)



Pesta : PESTA BUKU ALAF 21
Tarikh : 26-28/06/2009
Masa : 9.00 PAGI - 6.00 PETANG
Tempat : Premis ALAF 21, SHAH ALAM

Sumber berita & gambar : Website www.alaf21.com.my

Monday, May 11, 2009

Panggilan duit syiling

Doq baca kosmo online sat tadi aku tiba2 rasa terpanggil untuk storikan pasal tajuk "panggilan duit syiling" atau digelar juga "spirit of the coin". sebagai orang yg pernah bermain dengan permainan berhantu ini, dan penggemar novel 'matera hitam' karya serunai fakir yang menceritakan kisah dongeng akibat permainan tersebut, aku akui menda ni memang pelik.

err... kalau nak baca ulasan aku tentang novel matera hitam, korang bacalah kat sini
http://interestinghobby.blogspot.com/2009/03/ulasan-amatur-novel-mantera-hitam-karya.html

kalau korang nak baca kisah pengalaman ngeri aku bermain sprit of the coin, korang baca kat sini http://izzi-income.blogspot.com/2009/03/kisah-benar-spirit-of-coins.html

tapi.... kalau korang setakat nak baca kisah yg dimuatkan kat kosmo online hari ni (11/05/09), korang kliklah www.kosmo.com.my atau baca je kat bawah ni....

----------------------------------

Panggilan duit syiling
Oleh HAMZAH ABDUL HAMID

‘Roh’ yang dikatakan menyertai permainan ini membawa keseronokan kepada pemainnya apabila setiap soalan sulit mendapat jawapan. Namun, masalah akan timbul sekiranya ‘roh’ itu tidak mahu kembali ke dimensinya.


ATAS: Kertas yang digunakan untuk berkomunikasi dengan 'roh' menyerupai papan ouija yang popular di kalangan medium penyeru dunia ghaib di Barat.DALAM BULATAN: Duit syiling lama dikatakan lebih diminati ‘roh’ yang bakal meresapinya. ------------------------------------------------------------------------


GENERASI muda zaman kini terlalu banyak pilihan aktiviti yang boleh dilakukan sendirian mahupun bersama kawan. Kalau bercakap tentang golongan yang sama pada 10 atau 20 tahun lalu, untuk mendapatkan keseronokan yang lebih, hanya boleh dicapai dengan sedikit kreativiti dan keberanian.

Bukan menyertai sukan ekstrem, ke kelab hiburan atau mencabar skil permainan konsol. Sebaliknya keseronokan yang dimaksudkan itu adalah bermain spirit of the coin.

Penulis tidak pasti sama ada generasi sekarang masih melakukan perkara ini, tetapi percaya cerita tentangnya sudah disampaikan dari mulut ke mulut.

“Ia adalah suatu yang biasa di kalangan pelajar-pelajar sekolah, penghuni asrama dan juga kawan-kawan sepermainan di kawasan perumahan.

“Tanpa diketahui ibu bapa, aktiviti ini dianggap suatu cara untuk menguji keberanian,” kata seorang setiausaha syarikat korporat, Yazmin, yang mengaku pernah mencubanya sewaktu menuntut di kolej dahulu.

Menurut Yazmin yang kerap menyertai permainan itu bersama teman-teman berbilang bangsa, keperluan permainan yang menyeru roh duit syiling itu sangat mudah. Sebab itulah ia cepat menjadi ikutan ramai.

Malangnya, ramai yang tidak menyedari akan risiko emosi, soal hukum agama dan akibat buruk lain daripadanya.

Ia melibatkan sekeping kertas atau kad manila yang ditulis secara jelas abjad A hingga Z dan nombor 0 hingga 9 di sudut keliling. Tertera padanya juga perkataan ‘HOME’ atau ‘GOODBYE’ di tengah-tengah kertas. Tulisan itu diapit pula oleh perkataan ‘YES’ dan ‘NO’.

“Lebih baik jika ia dilakukan dalam ruang tertutup dan hanya diterangi cahaya lilin. Sekeping duit syiling diperlukan. Lebih lama usia duit syiling itu lebih baik.

“Diletakkan di tengah-tengah perkataan ‘HOME’ jari telunjuk setiap pemain perlu diletak secara perlahan di atasnya sebelum seruan dimulakan,” kata Yazmin yang kini menganggap semua itu bodoh dan lucu namun menyeramkan.

‘Spirit-spirit of the coin, if you can hear me, please come’, seruan itu berbunyi. Setelah disebutkan berulang kali, duit syiling itu akan bergerak dengan sendirinya.

Maka, pemain akan mula bertanya pelbagai soalan tentang siapa, apa, bila dan bagaimana. Namun, Yazmin mengakui bahawa ada juga percubaan yang tidak menjadi.

“Selalunya ‘roh’ yang datang ialah daripada orang yang mati bunuh diri dan ia siap memberitahu bila dan di mana ia membunuh diri. Saya tidak tahu sebab logiknya.

“Mungkin kerana roh orang yang bunuh diri tidak tenteram. Ia masih menerawang gara-gara langit dan bumi tidak menerima perbuatannya mengakhiri nyawa secara begitu,” kata Yazmin.

Setiap soalan akan dijawab berdasarkan pergerakan duit syiling itu yang mengeja mengikut abjad yang disediakan. Kelakar juga apabila pertanyaan peribadi, cerita masa depan, serta rahsia sulit pemain didedahkan dalam permainan tersebut.

Berlanjutan hingga ke pagi

Tapi apakah benar, pergerakan itu berpunca dari roh yang diseru? Mungkinkah ia satu muslihat permainan yang dirancang oleh salah satu daripada pemainnya?

“Tidak mungkin. Sekeping duit syiling disentuh oleh dua atau lebih jari mengikut bilangan pemain. Pasti ada salah seorang akan sedar kalau pergerakan itu sengaja didorong.

“Saya yakin itu adalah kuasa lain, bukan daripada upaya atau muslihat manusia,” ulasnya tegas.

Setiap permainan ada syaratnya. Begitu juga dengan yang ini. Sekiranya permainan ini hendak diselesaikan, pemain akan menyuruh ‘roh’ itu pulang.

Kalau ia menurut, duit syiling itu akan bergerak kembali ke tulisan ‘HOME’ iaitu tempat ia mula-mula diseru.

“Ada juga yang degil untuk pulang hinggakan permainan itu berlanjutan ke pagi. Antara jawapan menakutkan adalah ia tidak mahu pulang kerana mahu berdamping dengan pemain yang disukainya, atau mahu minta dibebaskan begitu sahaja untuk membalas dendam pada yang menyebabkan kematiannya.

“Tetapi kami beringat, selagi tidak kembali ke perkataan ‘HOME’, selagi itulah juga jari setiap pemain tidak boleh dilepaskan daripada duit syiling itu. Bayangkanlah, ada yang keletihan, marah, menggigil dan juga menangis,” katanya.

Yazmin walau bagaimanapun tidak pasti tentang akibatnya jika syarat menyudahkan permainan itu dilanggar. Tetapi dia pernah mendengar tentang pemain-pemain yang mengalami tekanan perasaan, sering ketakutan dan meracau ketika tidur.

“Saya pada awalnya tidak percaya permainan seperti itu boleh membawa keburukan mahupun menyalahi agama. Namun, saya sedar kini bahawa keseronokan sebenarnya boleh ditemui dalam diri sendiri dan juga apabila bersama keluarga dan kawan-kawan dalam aktiviti sihat.

“Spirit of the coin sebaliknya, seperti membuka pintu untuk mendapat ‘kawan’ dari dimensi lain,” terang Yazmin yang menyesali perbuatannya itu.

Ironi permainan itu juga terlintas dalam kepalanya. Semua ‘roh’ itu memahami abjad roman, cekap mengeja, kenal nombor, serta tahu fungsi perkataan ‘YES’, ’NO’ dan ‘HOME’ di atas kertas itu. Yazmin masih menunggu penjelasan rasionalnya.

Wednesday, May 6, 2009

SELAMAT HARI IBU

Sempena Hari Ibu yang bakal menjelang, aku nak share suatu nukilan berkaitan IBU yang diforward oleh sahabatku, Rohani (Telok Gong).

aku tak tau nak gambarkan apa rasa hati aku lepas baca menda ni. aku betul2 sedih. apatah lagi aku kurang kasih sayang seorang ibu sebab ibu yang aku panggil mami telah meninggal dunia masa aku darjah 2 lagi.

apapun korang layanlah nukilan ni. aku doakan penulis yang buat ni diberkati hidupnya. AMINNNNN......

---------------------------------------------------

HAYATI TULISAN INI DAN SELAMI SEIKHLASNYA, INSYA ALLAH AIRMATA IMAN DAN TAQWA AKAN BERCUCURAN TANPA KAMU SEDARI.

DIA LAH PROFESOR KU IBU KU

Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku......mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau...... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak


Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada......mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila..... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya..........

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....


Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya......
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

"Jika kamu menyayangi ibumu, "forward"kanlah Email ini kepada sahabat- sahabat anda.

1 orang : Kamu tidak sayangkan ibumu
2-4 orang : Kamu sayang ibumu
5-9 orang : Bagus! Sayang jugak kamu kepada Ibumu
10/lebih : Syabas!Kamu akan disayangi Ibumu

Sunday, May 3, 2009

Klip Video : Profesor Pengakap

kalau korang bosan2 nak nak ketawa, meh la layan gelagat kawan aku ni. nama dia bote, sebab dia orang bote. dia setauliah dengan aku masa kursus kepimpinan manikayu 4 di hutan bukit wang, jitra kedah dulu2.

ko, aktif lagi bote? aku salute kat hang. tapi aku harap tak delah anak murid hang sesat ke hilang akal ke sebab ajarang hang tu. hidup bote!

Tuesday, April 28, 2009

World's Most Unique 5 Strangely Coloured Beaches.....!!!

Unless you're lucky enough to have visited some of the unique shorelines below you'll probably be used to seeing - at best - golden beaches on your travels. In fact a lot of people believe golden sands to be the only option when it comes to beaches. To prove otherwise, and to show off a few of the world's most uniquely coloured stretches of sand, we present the following selection....


1) Punalu'u Beach



Punalu'u Beach is the most visited of the few black sand beaches on Hawaii's Big Island and the stunningly black sand is actually volcanic rock, deposited as lava and subsequently cooled when met by the ocean. Apparently to take any of the sand home would result in you being cursed by a volcano goddess by the name of Pele.



2) Papakolea Beach



One of only 2 green sand beaches in the world, the truly magnificent sight of Papakolea Beach can be experienced by travelling to Hawaii's Ka'u district. Again, the unique colour of its sand can be attributed to volcanic activity - specifically, the green hue belongs to the abundance of olivine crystals which have been produced as a result of a nearby cinder cone erupting and eroding.



3)Hyams Beach



You may need to wear your shades when visiting Hyams Beach in New South Wales, Australia, but not just due to the sun. It's not surprising after looking at photos but this sublime stretch of beach is home to the whitest sand in the world, an honour awarded by the Guinness Book of Records.



4)Pfeiffer Beach



The hills surrounding Pfeiffer Beach in Big Sur, California, are rich in Manganese Garnet. A result of this being washed down onto the beach is the colour scheme you can see above - the entire stretch of sand has become a shifting, pink and purple canvas. Although it's probably inedible, I can't help picturing a bowl of Raspberry Ripple ice-cream every time I see it.



5)Kaihalulu



You won't find many beaches elsewhere in the world with sand as red as this one. Kaihalulu, or Red Sand Beach, is situated on the island of Maui and can thank the neighbouring cindercone hill for its intensely deep red appearance.






Source of article & beautiful photos : email from ila (http://sinopsisdariku.blogspot.com)


IZZI ADVERTIZING------------------------------------------

Monday, April 27, 2009

XIXILI FASHION SHOW (01/05/2009)

Event : XIXILI FASHION SHOW
Date : 01/05/09 (FRIDAY)
Time : 6.30PM ONWARDS
Venue : LG FLOOR OVAL, 1 UTAMA SHOPPING CENTER






IZZI ADVERTIZING-------------------------------

Saturday, April 25, 2009

METROJAYA WAREHOUSE SALE (22-26/04/09)

Event : METROJAYA WAREHOUSE SALE
Date : 22/04/09 - 26/04/09
Venue : STADIUM MALAWATI SHAH ALAM, SELANGOR
Time : 10.00AM UNTIL 7.00PM






Untuk Info selanjutnya :http://www.shoppingnsales.com/2009/04/13/22-26-april-metrojaya-warehouse-sale/




IZZI ADVERTIZING-------------------------------------------

Thursday, April 23, 2009

DIGITAL CAMERA & IT GADGET WAREHOUSE SALE

FOTO MIAMI DIGITAL CAMERA & IT GADGET WAREHOUSE SALE
Date: 23rd ~ 26th April 2009
Time: 9:30am ~ 7:30pm
Venue: No. 13, Jalan Tandang, Petaling Jaya, Selangor







IZZI ADVERTIZING--------------------------------------

Tuesday, April 21, 2009

Buku Menarik : 111 Cara Mudah Berjimat Cermat

TAHNIAH aku ucapkan kepada sahabat blogger aku iaitu kuchalana (http://kuchalana.blogspot.com) kerana telah berjaya menghasilkan sebuah buku berkaitan cara untuk berjimat cermat.




Tajuk : 111 Cara Mudah Berjimat Cermat.
Terbitan : TrueWealth (own By Azizi Ali coach jutawan)
Edaran : MPH , Kunikoniya dan kedai buku berhampiran
Harga Buku : RM19.90


Description:
Buku ini memberikan panduan kepada para pembaca tip-tip pantas dan mudah untuk berjimat cermat dari pelbagai sudut dan membantu anda mempunyai kehidupan yang lebih baik dan sempurna.

About The Author:
Arman Salleh masih bekerja sebagai Software Engineer di Cyberjaya. Beliau telah terlibat selama 10 tahun dalam dunia perkomputeran software dan spesifik didalam industri insurans dan perbankan..

Beliau mempunyai sebuah kedai serbanika didalam UKM, sebuah kedai komputer di Bangi dan juga 2 buah Internet Café di UKM.

Contents:
Penghargaan
Pendahuluan
Asas dan Ilmu
Kenderaan Anda dan Kaedah Penjimatan
Utiliti (Elektrik, Air, Telefon, Internet)
Komputer dan Telefon Bimbit
Jimat Berbelanja dan Membeli-Belah
Jimat Makanan Harian Anda
Jimat Dalam Bersukan dan Bersenam
Berjimat di Rumah
Berjimat di Pejabat
Lain-lain Penjimatan
Akhir Kata


Untuk maklumat lanjut dan tempahan, sila layari website berikut :-
http://www.bookplanet.com.my



IZZI ADVERTIZING------------------------------------

Friday, April 17, 2009

The Kuala Lumpur International Book Fair (KLIBF)



Date :
04/04 - 13/04/09

Venue :
Putra World Trade Centre (PWTC)
41, Jalan Tun Ismail, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia.

Website :
http://klbookfair.com

The Kuala Lumpur International Book Fair (KLIBF) made its debut 28 years ago and is now the premier event for the Malaysian book industry. Since then, it has been an annual affair, looked forward to by the public and those involved in the local and international book industry year after year.

KLIBF has always attracted publishers from the USA, UK and other European and Arab countries, Australia, China, India and the ASEAN community. It has also become the market place to service librarians of Malaysian universities and colleges. Most will spend their annual budget during this 10 day event.

The KLIBF 2008 will be held from 17 to 26 April 2008 at Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur, Malaysia. Its aim is to exhibit the latest publications, including educational materials, published and produced locally and abroad. Besides that it will also be a meeting point for publishers, book traders and readers from around the globe.

Since the Ministry of Education places great emphasis on the learning of foreign languages such as Japanese, Korean, French, German, Arabic, Chinese and Indonesian, we foresee that there will be a growing demand for foreign rights.

Apart from the exhibition there will also be workshops and seminars for the book industry to upgrade the level of professionalism within the book industry community.

Bursting with colour, pulsating with life, Kuala Lumpur offers an incomparable Asian feast for the senses. Be welcomed by a multicultural society. Here, you will discover a delightful fusion of three main races-Malay, Chinese and Indian. With its tempting array of exotic Asian cuisine and culture, it is indeed a unique melting pot of Malaysia. This fascinating tropical, modern city is less than one hour’s drive from the Kuala Lumpur International Airport (KLIA).




IZZI ADVERTIZING-------------------------------------

Thursday, April 16, 2009

Suami isteri kongsi hobi

Oleh NUR FARISHA FAIZ
utusanmelaka@utusan.com.my


kereta Kancil yang diubah suai menggunakan enjin turbo, mempunyai enam roda dan diberi nama Ganazz.

--------------------------------------------------



MELAKA 15 April – Tiada siapa menduga, kegilaannya terhadap kerja mengubah suai kereta akhirnya menemukan jodohnya dengan wanita idaman yang kini menjadi isterinya.

Bagi Muhamad Ridzuan Dol Hadi, 30, tidak menyangka isterinya, Siti Aisyah Mahmood, 30, turut meminati hobi yang sama yang akhirnya menyatukan mereka ke gerbang perkahwinan.

‘‘Saya pada mulanya kurang berminat untuk terlibat dengan kerja mengubah suai kereta ini kerana lebih meminati kereta yang telah diubah suai.

‘‘Namun perasaan ini berubah setelah melihat ketekunan suami yang begitu asyik dengan kerjanya mengubah suai kereta malah ketika ini, saya juga sudah terikut-ikut menemaninya ke mana-mana pertandingan ubah suai kereta,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Ketika ditemui di kedai ubah suai kereta milik pasangan itu di Taman Cheng Bestari, di sini, kata Siti Aisyah, sehingga hari ini, mereka masih berkongsi minat yang sama malah dia juga terlibat dengan kerja mengubah suai enjin dan badan kereta kompak seperti Kancil, Kelisa dan Myvi untuk dijadikan kereta ekstrem.

Bagi pasangan itu, mereka berasa bangga kerana sebahagian besar kereta yang diubah suai berjaya mengukir nama dalam pelbagai pertandingan peringkat tempatan dan antarabangsa terutama di Singapura.

Menceritakan lebih lanjut mengenai penglibatan awalnya dalam kegiatan mengubah suai kereta itu, Muhamad Ridzuan berkata, dia mula melibatkan diri dalam pertandingan autoshow atau ubah suai kereta ini ialah sekitar tahun 2000.

Katanya, kereta pertama yang berjaya diubah suai olehnya sendiri adalah kereta Kancil yang dibeli pada tahun 1999 namun setelah kereta tersebut terlibat dalam kemalangan, dia membeli sebuah lagi kereta Kancil pada tahun 2002.

Ujarnya, kereta tersebut membawa tuah kepada dirinya sehingga berjaya menggondol pelbagai anugerah utama seperti Raja Jalan 2004 dan Car of the Year 2005.

Lebih mengujakan buat Muhamad Ridzuan, kereta Kancil itu juga diiktiraf sebagai kereta ekstrem terbaik oleh Big Daddy dan Kustomizer iaitu pakar dalam bidang pengubahsuaian kereta di California malah mempunyai siri televisyen mengenai pengubahsuaian kereta di Discovery Channel.

Menurutnya, kereta itu diberi nama Ganazz dan telah diubah suai dari segi enjin iaitu menggunakan enjin turbo manakala rodanya telah ditambah dua biji menjadikannya kepada enam biji keseluruhannya.

‘‘Saya juga telah mengubah bahagian dalam kereta tersebut dan memasang cermin gelap dan menggunakan monitor untuk melihat ke luar.

‘‘Jika dilihat pada model kereta ini, ia kelihatan seperti kereta yang digunakan dalam cerita animasi Batman kerana bentuk belakang kereta ini kelihatan seperti kipas,’’ katanya.

Menurutnya, dia sudah membelanjakan sebanyak RM250,000 untuk Ganazz dan dia sendiri dikenali sebagai The King dan Big Daddy Malaysia di kalangan peminat ubah suai kenderaan di negara ini.

Katanya, Ganazz juga pernah memenangi anugerah utama pada pertandingan anjuran sebuah majalah kereta namun malangnya sehingga kini, hadiah yang dijanjikan iaitu sebuah kereta Suzuki Swift dan wang tunai masih belum diperoleh.

Muhamad Ridzuan berkata, oleh kerana, namanya sudah dikenali di kalangan peserta pertandingan autoshow, dia tidak dibenarkan menyertai pertandingan yang sama bagi memberi peluang kepada peserta lain mencuba bakat mereka.

‘‘Namun ia tidak mematahkan semangat saya untuk mencuba pertandingan yang sama luar negara seperti di Singapura,” katanya.

Disebabkan faktor tersebut, dia mengambil inisiatif lain untuk menyertai pertandingan yang dianjurkan di Malaysia dengan mengubah suai kereta kancil milik Siti Aisyah.

Katanya, dia telah menghantar kereta isterinya itu ke bengkel LA Motorsport di Senai, Johor kerana bengkel tersebut mampu mengubah suai badan kereta melalui proses airbrush.

Kereta berwarna merah jambu ini dilukis menggunakan airbrush dengan wajah pelakon Devon Ayuki yang memegang watak sebagai Suki dalam cerita 2 Fast 2 Furious.

‘‘Kereta ini diubah suai mengikut cerita 2 Fast 2 Furious dimana watak Suki membawa kereta lumba berwarna merah jambu dan ia diaplikasikan terhadap kereta Kancil milik Aisyah menggunakan wajah Suki sebagai tema,” katanya.

Menurut Muhamad Ridzuan, kereta ganazz dan Suki diletakkan di sana memandangkan Johor Bahru selalu menganjurkan pameran dan pertandingan autoshow dan ia juga berdekatan dengan Singapura.

Bagi mereka yang berminat untuk mengubah suai kereta dan memerlukan khidmat nasihat, boleh menghubungi Muhamad Ridzuan di talian 012-2223022 atau mengunjungi bengkel kereta No1stickers.com miliknya yang terletak di Taman Cheng Bestari, Melaka.



Sumber berita & gambar : utusan online 16/04/09 (www.utusan.com.my)




IZZI ADVERTIZING----------------------------------

Monday, April 13, 2009

Jangan Tak Mandi....

MANDI? nampak sangat pada kita ia perkara yang tersangatlah basic dan remeh temeh. tapi remeh temah inilah selalu kita lupa. ada orang balik kerja, terlalu penat barangkali atau terlalu stress, terus menghumban diri ke katil untuk tidur. may be pada mereka mandi dah tak penting.

senang crita, mandi adalah sesuatu yang wajib bagi seseorang yg bergelar manusia. binatangpun reti mandi ooi... harus diingat juga, manusia wajib mandi, dan manji wajib pula wajib dilakukan jika berjunub. tak faham? adik2 bawah umur sila dapatkan bimbingan dari ibubapa yer.

ini aku kongsikan faedah2 mandi (mandi wajib tu kategori lain yer..)yang aku dapat dari sahabat aku si intan. ko forward kat aku sebab aku kurang mandi ke intan??

sebelum tu aku kongsikan sedikit gambar kawasan kolam air panas di bentong, pahang semasa aku ke situ dahulu. wqalaupun air panas dia dah tak berapa panas sekarang, tapi aku yakin masih ada khasiatnya lagi. kali terakhir aku pergi tu aku tak mandi sebab tak de orang, takut lemas beb. aku cuma rendam kaki je.

Nyamannya......






dah tengok gambar, sekarang kita layan renca ilmiah pulak. lepas jangan ada kes tak mau mandi atau liat nak mandi lagi. malulah kalau muca hensem atau lawa, tapi bau cam kambing gurun sebab tak mandi.


Mandi
KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh.. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

1) Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

2) Ketegangan :
Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

3) Jangkitan kulit:
Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

4) Selesema dan sakit kepala :
Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.

5) Insomnia :
Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan hidung, selsema dan sembelit.






IZZI ADVERTIZING---------------------------------------------


Saturday, April 11, 2009

Memancing di Pulau Ketam

Dihari cuti2 begini kekadang tu timbul gak gian nak memancing. biasalah kawasan aku di port klang ni memang kawasan org memancing. nak2 pulak area kawasan rumah aku tu adalah on the way gi memancing kat pelabuhan, ramai le orang jual pun-pun (umpun-umpun)sebagai umpan mengail.

dah lama gak aku berhenti memancing, mula2 malas nak start takut payah berenti. sekarang dalam keadaan wife berbadan 2, rasa malas start dululah. kawan2 dah ramai yg bising ajak. akupun bukan pro, takat amatur. baling pancingpun tak berapa betul lagi. takat hobi. tu lah pasal kalau nak mancing aku pegi mancing jauh2 sikit seperti kat pulau ketam.

rindu aku kat pulau ketam. dah banyak kali aku mancing kat situ. atas kawsan perternakan ikan sangkar. bukan dlm sangkar ye. mancingla dalam sangkar kalau nak kena humban dalam laut!

sebab aku tak leh berjauhan dengan anak2, biasanya kalau gi mancing pulau ketam, aku akan balik hari yg sama. awal2 lagi kami dah bersiap, dan naik bot (feri) pulau ketam paling awal. ni rupanya dalam feri pulau ketam.



perjalanan biasanya dalam satu jam lah paling lewat. tambang aku dah lupa sebab utk memancing bisanya kami collect rm50 sorang sebagai duit umpan, tambang feri, pekej memancing atas pelantar dan duit makan/minum. sebelum pegi kami dah book pakej awal2, dan biasanya mesti 4 orang pegi.

sampai jeti pulau ketam, wakil pelantar ikan akan jemput kami dengan bot. seronok dapat tengok paya2 bakau sambil burung mengikut bot. tenangnya dalam hati.



sampai di pelantar, kami daftar nama, buat bayaran dan diberi perlindungan insurans. nak buat apa lagi? bukalah gagjet2 memancing, tengok air utk pasang batu ladung. dan pilihlah port yg sesuai. kat sini biasanya orang taklah terlalu ramai. untuk orang yg amatur macam aku oklah. kalau ramai orang malu pulak kalau balik pancing tak pegi, atau joran tersangkut kat hidung orang kat tepi2. amaturlah katakan!



ikan apa ada kat sini? macam2 ada. ada kerapu, siakap, pari dan lain2. yg paling banya ialah gelama pisang. itulah yg selalu aku dapat. ha.3x. kerja aku agak stress, so inilah cara aku release tension.

umpan? umpun-umpun biasa kami beli rm5.00 je, pastu pakai kerang separuh masak. anak2 ikan ada gak pakai, tapi kami mintak je ngan wak yg cuci sangkar ikan tu. udangpun pakai gak, selalu inilah yg paling banyak mengena.

dalam jam 5pm kami pun baliklah. bot pelantar hantar ke jeti pulau ketam. then naik feri ke pelabuhan klang.




IZZI ADVERTIZING---------------------------------------------

Monday, April 6, 2009

Majalah G3 memang Gempak



semenjak dua menjak ni, aku mula terpikat dan tak sabar menunggu setiap keluaran majalah kartun G3 keluaran karangkraf. actually, ini buku kedua keluaran G3 aku beli sejak perkenalan pertama dan belian sulung aku pada hari pesta buku karangkraf bukan march lepas.

dari membeli kerana diminta oleh anak pompuan aku yg berusia 2 thn lebih, kini aku pulak yg gilakan buku G3 ni. lebih aku suka ialah karya2 gayour yang memang aku suka sejak zaman dia kat gelihati dan ujang lagi.

tak rugilah beli majalah G3 ni.





IZZI ADVERTIZING------------------------------------------


Friday, March 27, 2009

Ulasan Amatur : Novel "Mantera Hitam' Karya Serunai Fakir



Novel : MANTERA HITAM
Penulis : SERUNAI FAKIR
Bil. Muka Surat : 410
Penerbit : ALAF 21 SDN BHD












Sinopsis :
Mengisahkan 3 orang sahabat iaitu Nik, Tunku & Hizal yang menyeru roh orang mati melalui permainan 'sprit of the coins'. Permainan itu mengundang padah apabila nik diresapi roh jahat. 2 sahabat bertungkus-lumus berusaha membantu dengan bantuan beberapa orang bijak pandai. maka bermulalah pengembaraan & pengalaman menerobos ke alam mistik; terutama melibatkan alam jin.

setelah nik dipulihkan, keadaan bertambah getir kerana makhluk2 alam gelap tidak berpuas hati dan mengalah. bermulalah perjalanan & pertelingkahan antara alam manusia yang berkuasa ghaib dengan makhluk alam ghaib.

berjayakah 3 sahabat ini menghadapi makhluk2 alam ghaib yang mengerikan dan penuh kesaktian?

siapakah yang mampu membantu mereka dalam perjalanan tersebut?

kenapa wujud marcel, iaitu jin kafir portugis dalam cerita ini?

Bacalah sendiri untuk kesan yang ngerinya....


Ulasan :
1) aku sangat teruja dengan novel ini keana ideanya sangat 'fresh'.
2) penggunaan sub-tajuk menyenangkan kepala otak aku untuk memahami plot watak dan persekitarannya.
3) elemen2 silat, penggunaan istilah2 menjadikan ianya menarik.
4) wujud satu elemen nasihat sinis daripada penceritaan novel ini.
5) kesimpulannya; AKU SUKA BANGAT NOVEL INI.



IZZI ADVERTIZING-------------------------------------

Thursday, March 12, 2009

Perkara Menghilangkan Kebahagian Di Hati

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :


1. Pemarah - paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer.. bawak2lah senyum.. tentu org tak takut nak dekat punyer..)

2. Pendendam - tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. (ini kes dendam kesumat lahh nie..)

3. Hasad dengki - amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..)

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama.. - derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

5. Tamak - orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak lagipun org tamak selalu rugi.. ** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar - andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan.. cth nyer time keja banyak.. tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja.. heh.. heh..)

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen).. pasal semua org ader egonya sendiri.. cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut

8. Riak - terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak.. takabbur dgn aper yg kita ada

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah ** Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan
Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH. ****Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA.**** Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So.. sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya


izzi note :
Terima kasih Rizal atas kiriman email ini.

Monday, March 9, 2009

Ulasan Amatur : Novel "Horizon Cinta" karya Umi Azrini



Novel : HORIZON CINTA
Penulis : UMI AZRINI
Bil M/Surat : 482
Penerbit : ALAF 21 SDN BHD

Sinopsis :
Novel ini mengisahkan Zariz (E-zo / Parut Petir)yang menutup pintu cintanya akibat dikhianati cinta kekasihnya, Naiima. Zariz sekadar membiarkan hatinya terubat sendiri dengan kesibukan tugasnya sebagai pegawai sebuah kapal dagang.

namun, hati & ketenangannya terganggu dengan kehadiran zara (jennifer mcLaren Lee)iaitu adik kapten kapalnya yg turut sama belayar bersama2 mereka. dendam zara terhadap zariz yg bermula sebelum mereka ditemukan didalam kapal tersebut emmbuatkan zara tidak henti2 mengenakan zariz, apatah lagi menggunakan kuasa abangnya. dengan kehadiran si jelita zara di atas kapal, zariz dibenci oleh beberapa pegawai atasnya yg cuba memikat zara. kebencian zariz terhadap zara bertambah kuat.

beberapa kejadian diatas kapal melibatkan mereka berdua membuahkan bibit sayang antara mereka. kasih sayang itu terus bercambah selepas pelayaran berakhir. dikesempatan cuti pelayaran selalu diambil zariz untuk mendekati zara. namun kewujudan semual naiima yg merupakan downline direct selling zara yg rapat sering merobek cinta zara dan zariz.

adakah kasih zara dan zariz terlerai dengan kewujudan naiima?

adakah zara mempu memujuk abangnya untuk memeluk agama Islam?

adakah mereka berjaya disatukan?

takkan nak tau free je, bacalah sendiri kisah selanjutnya dalam novel HORIZON CINTA.


Ulasan :
1) secara umumnya, plot ceritanya dalam mnarik dan bukan streotype.

2) penulis mengambil inisiatif yg tinggi untuk mendalami istilah2 perkapalan dan kelihatan cuba memahamkan pembaca tentang situasi dalam kapal. ia adalah baik walaupun aku tidak menyenangi kewujudan terlalu banyak istilah tersebut.

3) imiginasi penulis berkaitan pelayaran dan suasana diatas kapal aku suka, apatah lagi penulis berjaya menjiwai kehidupan anak2 kapal semasa bekerja dan semasa santai.

4) dlm banyak2 plot, aku cuma kureng selesa dgn adegan kebakaran di kawasan dapur kapal. zara yg terperangkap dlm stor dapur yg terbakar dan berasap tebal sempat lagi bertelingkah cakap dengan zariz. macam tak realistik la plot tu. adegan saspen & cemas tidak dapat aku hayati.

5) aku masih keliru kalau2 ia bersifat gambaran sebenar atau imiginatif penulis. minda aku cuba menyelami ia berlaku atas kapal dagang, tetapi adakah penumpang/tetau dibenarkan ikut serta. boleh meniaga direct selling lagi.... tapi aku faham, dalam novel, kita boleh reka apa saja cerita. he.3x.

6) aku tertunggu2 suatu penerangan berkaitan misteri kewujudan 'parut petir' pada dahi zariz. penulis berjaya membuatnya terus misteri. nak ada sambungan lagi kot!



izzi note :
kepada sesiapa nak mengenali penulis ini dengan lebih dekat, jelajahlah blog beliau di umi azrini (http://www.umi-azrini.blogspot.com)



IZZI ADVERTIZING-----------------------------------------

Monday, March 2, 2009

Sekitar Mini Karnival Karangkraf

Hari sabtu (28/02/09) lepas, seperti dirancang, aku dan keluarga ke mini karnival karangkraf di shah alam, selangor. awal2 lagi dalam jam 1030am aku dah sampai sana, masa tu orang belum ramai.

mula2 aku tuju gerai alaf 21 sebab tak sabar nak jumpa penulis hajjah kamsiah abu atau dikenali juga sebagai nekcun dikalangan blogger. nekcun belum sampai, so aku ronda2 gerai lain dulu.

gerai yg wife aku suka ialah gerai mingguan wanita dan majalah pa & ma. secara peribadi majalah mingguan wanita aku memang tak suka baca. wife aku selalu mencuka bila aku labelkan majalah kesayangan dia tu sebagai 'majalah yang lebih banyak iklan dari cerita'. majalah pa&ma memang sama2 kamu suka. majalah memasak seperti saji biasanya wife akan beli mengikut resepi dia minat. so far, sama ada aku suka atau tak majalah tu, aku tak halang wife dari membeli dan membacanya.

secara umumnya diskaun setiap gerai adalah biasanya je, kecuali gerai novel alaf 21 dan buku prima sehingga 30%. gerai2 lain setakat kurangkan harga 30-80 sen sahaja berbanding harga dipasaran. cuma sebagai membeli hati pengunjung, mereka menyediakan pelbagai hadiah percuma daripada pelbagai sponsor melalui free gift melawat gerai mereka atau membeli sejumlah buku2 tertentu. wife aku tidak ketinggalan mendapat cubaan balingan apabila membeli buku2. inilah aksinya, dan dengan sekali balingan daripada 3 balingan yg diberikan; wife aku berjaya. dapatlah hamper kecik. jadilah....





semua gerai kami redah, dan gerai2 yg bukan selera kami, just jenguk2lah. untuk luqman, dia lebih suka buku2 dari koleksi buku prima. beberapa buah buku dibeli dari koleksi sirah nabi kami ambil termasuk buku cerita kanak2. siapa lagi yg akan membacakan untuk mereka, aku dan isterilah!

untuk pika, dia lebih suka buku kartun. at least minat aku dalam membaca komik ada yg nak ikut. sape lagi nak warisi komik aku yg bertambun distor tu nanti. pika begitu beria2 nak komik G3. secara jujur , itulah kali pertama aku membelinya, dan setelah membacanya.... ia menarik hati aku. apatah lagi dengan adanya kartunis yg aku sanjungi seperti gayour dan kobis bunga. gayour ni aku minat karya dia dari majalah gelihati lagi, dan ujang.

jenuh jalan2 aku kembali ke pangkal jalan iaitu di gerai alaf 21/buku prima. alhamdulillah hjh kamsiah abu dah ada. aku mengeluarkan buku beliau dan meminta beliah membuat sedikit contengan untuk isteri aku, autograf daa....




ingat nak ambik autograf damya hanna yg turut datang, tapi aku tak bawa novel dia. tak kan aku nak beli sebijik lagi. itu membazir. nak saje2 sembang, arghh! malu pulak. nantilah aku jumpa dia dilain masa. aku memang follow novel2 dia, memang tak menghampakan. kalau nak tengok muka dia, teliti gambar dibawah. damya hanna duduk belah kanan sekali.



pusinglah belah mana pun luqman tetap nak belon dari badut kat gerai laman. sebab orang ramai berkerumun, malas aku nak layan kerenah luqman dan pika. tapi apalah kekuatan seorang ayah berbanding dengan rengekan si anak. aku mengalah, dan dengan muka tak malu aku menghampiri abang dut (badut) dan meminta beliau membuat 2 gubahan belon utk anak2 aku. beliau pun buat.


Gambar : sempat lagi si luqman menjelir pada abang dut. Ish.3x

lepas sesi sedikit borongan selesai,


kami pun baliklah. saksikanlah beberapa snap sepanjang mini karnival itu....






IZZI ADVERTIZING-------------------------------------------