Google
 
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Monday, April 13, 2009

Jangan Tak Mandi....

MANDI? nampak sangat pada kita ia perkara yang tersangatlah basic dan remeh temeh. tapi remeh temah inilah selalu kita lupa. ada orang balik kerja, terlalu penat barangkali atau terlalu stress, terus menghumban diri ke katil untuk tidur. may be pada mereka mandi dah tak penting.

senang crita, mandi adalah sesuatu yang wajib bagi seseorang yg bergelar manusia. binatangpun reti mandi ooi... harus diingat juga, manusia wajib mandi, dan manji wajib pula wajib dilakukan jika berjunub. tak faham? adik2 bawah umur sila dapatkan bimbingan dari ibubapa yer.

ini aku kongsikan faedah2 mandi (mandi wajib tu kategori lain yer..)yang aku dapat dari sahabat aku si intan. ko forward kat aku sebab aku kurang mandi ke intan??

sebelum tu aku kongsikan sedikit gambar kawasan kolam air panas di bentong, pahang semasa aku ke situ dahulu. wqalaupun air panas dia dah tak berapa panas sekarang, tapi aku yakin masih ada khasiatnya lagi. kali terakhir aku pergi tu aku tak mandi sebab tak de orang, takut lemas beb. aku cuma rendam kaki je.

Nyamannya......


dah tengok gambar, sekarang kita layan renca ilmiah pulak. lepas jangan ada kes tak mau mandi atau liat nak mandi lagi. malulah kalau muca hensem atau lawa, tapi bau cam kambing gurun sebab tak mandi.


Mandi
KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh.. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

1) Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

2) Ketegangan :
Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

3) Jangkitan kulit:
Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

4) Selesema dan sakit kepala :
Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.

5) Insomnia :
Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan hidung, selsema dan sembelit.


IZZI ADVERTIZING---------------------------------------------


No comments: